四国のおすすめ [香川県] 2022/03/18

多様な関係者とともに、地域での循環社会づくりを目指して / Establishing a Recycling-Oriented Society With Diverse Stakeholders / 与多方相关者一起,旨在该地区创建循环型社会

讃岐うどんで有名な香川県では、うどん店において茹でた後に時間が経ち、廃棄せざるを得なくなったうどんや、工場での製造過程で生まれてしまう切れ端などで年間推計6000トン(小麦粉換算)以上が廃棄されています。ごみとして焼却されるうどんを循環サイクルの輪に組み入れ、リサイクルを行うことで食品廃棄物削減を目指す「うどんまるごと循環コンソーシアム」が2012年1月にNPO、企業、地域の自治体、農家など多様な主体により設立されました。
 
外部機関や環境省事業等の支援もあり、2013年には、うどんの残渣から発電・堆肥化する循環の仕組みが完成しました。以降、メディア取材や一般参加者を対象とした「うどんまるごとエコツアー」を通して、食品廃棄物が循環する仕組みの発信や見学・体験できる学びの場を創出しています。また、同年には、環境省が主催する事業報告会に参加したことがきっかけで、食品ロスの排出抑制についても課題意識を持つようになりました。

プラント見学の様子  エコツアーで小麦種まき体験
■プラント見学の様子              ■エコツアーで小麦種まき体験

 
その後、さまざまな可能性や機会を大切にしながら、多様な団体や機関との関係性を構築してきた結果の一つとして、社会福祉協議会へ規格外うどんの寄付を定期的に行う「フードバンク連携活動」という取組が生まれました(2020年度までに累計2,000玉のうどんを寄付し、食品ロス削減に貢献しています)。また、SDGs達成や食品ロス削減の機運の高まりもあり、地域での「食品ロス削減」という課題解決に向け、香川県食品ロス削減推進協議会に参画する等、多様なステークホルダーと共に解決しようとする協働の体制が維持されています。
 
うどんまるごと循環コンソーシアムは設立10年を迎えました。今後は、他地域での波及効果も期待しながら、継続した活動を行っていく予定とのこと。ご興味がある方は是非取組をご覧ください。
 
■うどんまるごと循環プロジェクト
https://www.udon0510.com/
 

Establishing a Recycling-Oriented Society With Diverse Stakeholders

In Kagawa Prefecture, which is famous for Sanuki udon, it is estimated that over 6,000 tons (flour equivalent) of uneaten udon is disposed of annually. This includes noodles cooked at udon shops that sit for too long and must be thrown away, as well as scraps produced in the manufacturing process at factories. In January 2012, various NPOs, businesses, local governments and farmers came together to form the “Udon Total Recycling Consortium” with the goal of reducing food waste by recycling the udon that would otherwise be incinerated as garbage.

With support from external organizations and the Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism, in 2013 they established a system to recycle udon scraps by using them to generate electricity and composting them. Then, through media coverage and the “Udon Total Eco Tour” aimed at general participants, they created spaces where people can learn about, observe and experience the mechanisms of recycling food waste. That same year, they also attended a debrief meeting organized by the Ministry of the Environment which opened their eyes to the problem of curbing emissions associated with food loss.

■PHOTO
A plant tour in progress

■PHOTO
Wheat seed sowing experience on an eco tour

Afterward, as a result of building relationships with diverse groups and organizations while valuing various possibilities and opportunities, they started the “Food Bank Collaborative Activity” initiative to regularly supply substandard udon to the Council of Social Welfare (as of FY 2020 a total of 2,000 servings have been donated, contributing to a reduction in food loss). Additionally, with growing momentum behind achieving SDGs and reducing food loss, they are working together with diverse stakeholders to maintain cooperative systems to solve regional food loss problems, such as participating in the Kagawa Prefecture Food Loss Reduction Promotion Conference.

It has now been 10 years since the Udon Total Recycling Consortium was formed. They plan to continue their activities for the foreseeable future, with the hopes that they will have a ripple effect on other regions. If you are interested, please take a look at their initiatives.

■Udon Total Recycling Project
https://www.udon0510.com/

 

与多方相关者一起,旨在该地区创建循环型社会

在以讃岐乌冬面而闻名的香川县,由于在乌冬面店煮沸后因时间过长而废弃的乌冬面,以及工厂制造过程中所产生的废料,估计每年丢弃6,000吨(按小麦粉换算)。 旨在将作为废物焚烧的乌冬面,通过纳入循环并回收利用来减少食物浪费为宗旨的「乌冬面全循环联盟」在2012 年 1 月由非营利组织、企业、地方政府、农家等多方主体所成立。

在外部组织和环境部项目等的支持下,2013年完成了产生和堆肥乌冬面残留物的回收系统。 从那时起,我们通过媒体采访和面向普通参与者的“乌冬面生态之旅”,一直在传播有关食物垃圾循环机制的信息,并创造了人们可以观察和体验它的学习场所。 同年,我们参加了环境部主办的业务报告会议,使我们认识到了减少粮食损失和浪费的课题意义。

■参观植物的情况

■通过生态旅游体验小麦播种

随后,在重视各种可能性和机会的同时,我们与各种不同的组织和机构建立了关系。作为其中的一个结果,我们开展了“食品银行联动活动”,定期向社会福祉协议会捐赠规格外的乌冬面(截至2020年已累计捐赠2000碗乌冬面,为减少食品浪费做出了贡献)。此外,随着SDGs目标的实现和减少食品浪费的呼声不断高涨,为了解决地方上的“减少食品浪费”问题,我们还参与了香川县减少食品浪费推进协议会,与各种利益相关者维持了协同工作的机制。

乌冬面全循环联盟成立了10周年。 未来,他们计划继续开展活动,同时预计其他地区也会产生连锁反应。 如果您有兴趣,请看一下我们的活动内容。

■乌冬面全循环项目
https://www.udon0510.com/